Am plecat la Kerkyra sa prindem vaporasul Kalypso cu fundul de sticla prin care se puteau vedea pestii. In apropierea insulei Vido au un loc amenajat in larg unde traiesc o familie de lei de mare – incantarea copiilor. Apoi am fost curiosi sa vizitam aceasta insulita.

Insula Vido se vede din portul Kerkyra, practic langa ea se afla frontiera cu Albania. Este impadurita complet si prin ea misuna o multime de iepuri si fazani nestanjeniti. Nu am gasit decat un mic portulet cu o taverna, o biserica, cateva casute de cazare si o plaja mai mare pe partea de vest Teramontana. Un nisip argilos, pietre, crengi, intr-un cuvant salbaticie. Nu prea era genul nostru pt ca in apa erau pietre si alge, erau cupluri de tineri care probabil asteptau apusul vestit de pe aceasta plaja. Am prins marea un pic agitata si vaporasul ne-a zgaltait un pic, costa doi euro de persoana la venire si inapoi te ia fara bani.
Vaporasul are doua steaguri arborate, cel sarb si cel grec si o sa intelegem imediat de ce. In port este un monument ridicat de sarbi care multumesc grecilor. In primul razboi mondial li s-a permis sarbilor sa faca un spital de carantina pentru soldatii lor contaminati de diverse molime. Ei s-au retras prin Macedonia si Albania in urma invaziei Austro-Germane-Bulgare in Serbia. Aici au murit cca 5000 de oameni care au fost practic ingropati in mare cu ajutorul bolovanilor de pe insula, pentru a nu pluti.


Fotografie veche cu „ingroparea” in mare a celor ucisi de molima. Dumnezeu sa-i odihneasca!Mausoleul in memoria celor pieriti pe insula.

Galerie foto

Această prezentare necesită JavaScript.

Locatie Insula Vido